Zoete aardappel


De aardappelhoeve maakt zijn pioniersrol graag waar. In 2017 startten we met het telen van bataat of zoete aardappel. Zo komen we tegemoet aan de huidige foodtrends en de stijgende vraag van onze klanten.

Is de zoete aardappel een echte aardappel?


Zoete aardappel is een eerder misleidende naam. Het is helemaal geen aardappel pur sang. Wat is het dan wel? De zoete aardappel of bataat is een wortelgewas. Hij is familie van de akkerwinde, terwijl de aardappel een echt knolgewas is. Zeg dus niet zomaar patat tegen bataat! 

Zoete aardappel, een lange weg


Zoete aardappelen vind je vooral in Noord en Zuid Amerika of op het Afrikaanse en Aziatische continent. Het laat zich raden dat dit product best een grote ecologische voetafdruk heeft. Omdat we voor al onze andere producten en diensten sterk inzetten op het lokale en Belgische aspect – zeker in het bewaarseizoen –, wilden we ook de zoete aardappel dichter bij huis brengen.

Lees meer

Van waterschaarste naar druppelirrigatie


De zoete aardappel is een tropische plant. Hij heeft veel warmte en water nodig. De Belgische zomers worden wel jaarlijks heter, maar het water blijft schaars. Omdat het waterpeil telkens zijn kritische niveau bereikt, moeten telers vaak noodgedwongen stoppen met beregenen. Wij voerden druppelirigatie in waardoor we het water zo optimaal mogelijk inzetten. Enkel daar waar het plantje het nodig heeft, laten we druppels vrij. Dergelijk druppelirigatiesysteem wordt al bij het planten aangelegd. Het is best een grote investering aan het begin van de teelt, maar je benut het water heel slim én het is eenvoudig in gebruik. Wist je trouwens dat je dankzij druppelirrigatie 80% kan besparen op het waterververbruik?

Wist-je-datje zoete aardappelen: rooien en curing


Bij gewone aardappelen maak je voor het rooien het loof bovengronds kapot. Zo hardt de aardappelschil in de grond af en kan je oogsten. Bij zoete aardappelen heb je die mogelijkheid niet en daarom helpen we de houdbaarheid een handje dankzij de curingmethode. Net na het rooien bewaren we de zoete aardappel een week bij een constante temperatuur van 30 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 95%. Op die manier slagen we erin de zoete aardappel tot wel een jaar na datum te bewaren. Na dat curing-proces kunnen ze zoals een gewone aardappel bij een temperatuur van 12 graden verder bewaard worden. 

De aardappelhoeve is dé partner in aardappelverpakking voor retail en producenten van afgeleide aardappelproducten.

Ontdek onze producten

De aardappelhoeve heeft heel wat te bieden. Ontdek ons uitgebreide assortiment.

Zak aardappelen
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×