Aardappelroute


Kwaliteit is de rode draad doorheen onze aardappelroute. Van planten en telen tot bewaren, verpakken en uitleveren, zien we erop toe dat de hoogste normen behaald worden. Ontdek hieronder de verschillende stappen in onze aardappelroute:

1
Rooien
2
Ontvangstzone
3
Kistenbewaring
4
Waszone
5
Sorteerzone
6
Automatisch magazijn
7
Verpakking
8
Transport
1

Rooien


De aardappelhoeve beschikt over een eigen 4-rij AVR Puma 3 rooimachine die we optimaal inplannen. Omdat het onze eigen machine is, kunnen we snel reageren wanneer de weersomstandigheden onverwacht omslaan. Onze rooimachine is bovendien perfect afgesteld om tafelaardappelen te rooien. We verwerken minder aarde, waardoor we ook veel minder kans hebben op rooibeschadiging.  

aardappelen
2

Ontvangstzone


Na een strenge ingangscontrole kennen we een lotnummer toe aan de vracht aardappelen. Vanaf het moment dat de vracht gelost wordt, kunnen we hem te allen tijden volgen via ons traceringssyteem. Tijdens het lossen scheiden we de krielaardappelen al van de bovenmaat.

3

Kistenbewaring


De aardappelhoeve beschikt over 10.000 ton kistenbewaring waarvan 1.000 ton bestemd is voor bioaardappelen. Wij werken uitsluitend met mechanische koeling. Op die manier kunnen we de temperatuur in de bewaarcellen altijd constant houden ongeacht de weersomstandigheden. Alle kisten zijn voorzien van een chip die geactiveerd wordt tijdens het afvullen van de kisten. Daardoor weten wij perfect waar elk lot zich bevindt.

aardappelen
4

Waszone


We beschikken over twee waslijnen. Een van deze lijnen is voorzien voor bioaardappelen. De waslijn werkt ook op een apart watercircuit. Dat deden we bewust om geen contaminatie te veroorzaken met conventioneel waswater. Nadat de aardappelen de wastrommel verlaten, worden ze gedroogd op een lappendroger. Terwijl ze drogen, behandelen we de aardappelen met UV-licht. Dat zorgt ervoor dat bepaalde schimmels, zoals bijv. zilverschurft, zich niet verder kunnen ontwikkelen.

5

Sorteerzone


Eens de aardappelen gewassen zijn, sorteren we ze. We hebben twee optische sorteerders waarmee we de aardappelen in vier klassen indelen. Eerst worden de aardappelen van mindere kwaliteit verwijderd. Defecten zoals groenverkleuring, mechanische beschadigingen, rot, schurft, rhizoctonia, … horen niet thuis in de zak. Daarna sorteren we de goeie aardappelen nog eens volgens caliber, gewicht, lengte, kwaliteit, … Kortom wij sorteren op maat van de klant.

aardappelen
6

Automatisch magazijn


Nadat de aardappelen gesorteerd zijn, worden ze opnieuw opgeslagen in kisten. Die kisten worden een à twee dagen in het automatische magazijn opgeslagen. We kunnen 200.000 kg gewassen aardappelen stockeren in het gekoelde magazijn. Dankzij dit systeem is het mogelijk om elk lot en elk caliber perfect op te slaan en te traceren tot ze naar de verpakkingsafdeling worden gestuurd. Voor de bioaardappelen gebruiken wij uiteraard andere kisten dan voor de conventionele aardappelen.

7

Verpakking


Vooraleer de aardappelen in het zakje gaan, sorteren we ze nog eens manueel. Dat betekent dat de aardappelen door opgeleide mensen gecontroleerd worden. Indien er nog een aardappel van mindere kwaliteit in het lot zit, wordt die manueel verwijderd. Zo zijn we 100% zeker dat enkel de perfecte aardappelen verpakt worden. Daarna worden de aardappelen afgewogen en ten slotte verpakt in de verpakking die de klant wenst. Op vandaag hebben wij vijf verpakkingslijnen met elk één of twee verpakkingsmachines per lijn. Elke machine kan een ander soort verpakking maken. Zo kunnen wij elke verpakking aanbieden die onze klanten wensen.

aardappelen
8

Transport


Dagelijks leveren onze eigen vrachtwagens aan grootwarenhuisketens. We voorzien niet alleen transport naar de logistieke centra van retailers, maar halen ook rechtstreeks aardappelen op bij landbouwers of uit bewaarloodsen in de buurt. Ons wagenpark telt 5 trekkende voertuigen, 10 frigowagens, 2 schuifzeillossers waar we kisten in kunnen zetten, 3 onderlossers en 1 kiepwagen. Alle opleggers zijn voorzien van speciale valbrekers en matrassen. Onze koelwagens behouden een stabiele temperatuur van 6 à 12 graden.

De aardappelhoeve is dé partner in aardappelverpakking voor retail en producenten van afgeleide aardappelproducten.

Ontdek onze producten

De aardappelhoeve heeft heel wat te bieden. Ontdek ons uitgebreide assortiment.

Zak aardappelen
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×