Terug naar overzicht

PERSBERICHT: Tieltse brouwer en landbouwer werken samen


Voor het eerst sinds lange tijd zal er op Tieltse bodem terug brouwgerst ingezaaid worden. Het idee ontstond toen de Tieltse brouwerij De Poes haar nieuwste bier aan het ontwikkelen was. De aardappelhoeve sprong mee op de kar. En dat resulteert straks in een heerlijk Belgisch biertje!

Een mooi lokaal initiatief


Voor het eerst sinds lange tijd zal er op Tieltse bodem terug brouwgerst ingezaaid worden. Het idee ontstond toen de Tieltse brouwer Stijn David zijn nieuwste bier aan het ontwikkelen was. Het nieuwe bier van het type Spéciale Belge. 

Het idee bestond om naast de op Belgische bodem geteelde hop ook Belgische brouwgerst te gebruiken.  Hiervoor kwam Mouterij Belgomalt in het vizier. Brouwerij De Poes betrekt zijn Belgische brouwgerst (in gemoute vorm) reeds via deze mouterij uit het gamma Pure Local. Tijdens gesprekken kwam het idee naar boven om eventueel op Tieltse bodem ook brouwgerst te zaaien. 

Stijn David lanceerde een oproep via sociale media of er landbouwers uit Tielt of deelgemeenten interesse hadden om op hun akkers te zaaien. Op deze oproep kwamen er een 7-tal kandidaten. Na verkennende gesprekken besliste de Tieltse landbouwfamilie Geert & Bart Nemegheer om mee te stappen in dit verhaal. 

In het voorjaar werd er 25 hectaren van hun landbouwgrond met brouwgerst ingezaaid. Mouterij Belgomalt ondersteunt de landbouwers met advies en zal deze gerst - als alles goed gaat - in het najaar van 2021 mouten. Daarna is het de beurt aan brouwerij De Poes om met deze mout hun smaakvolle bier, De Poes Spéciale Belge te brouwen. 

Een mooi initiatief waarbij lokale bedrijven elkaar aanvullen en steunen om een streekeigen product tot een succes te maken.  De Poes Spéciale Belge zal dus gebrouwen worden vanaf tweede helft 2021 met op Tieltse bodem geteelde brouwgerst.  Een Tieltser bier zal u dus niet snel vinden.
 

aardappelen
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×